Ekonomi

Petrol fiyatları arz ve talep geriliminin ortasında sabit kaldı

Bugün Asya’daki erken işlemlerde petrol fiyatları çok az değişiklik gösterdi ve küresel gösterge Brent ham petrolü önceki gün ulaştığı bir ayın en düşük seviyesine yakın seyretti. Fiyatlardaki istikrar, Çin’deki talep artışının yavaşlamasına ilişkin endişelerin ABD petrol stoklarının daraldığına dair göstergelerle dengelenmesiyle ortaya çıktı.

Brent ham petrolü 11 sentlik hafif bir düşüşle varil başına 83,62 dolara gerilerken, ABD’nin West Texas Intermediate ham petrolü de 11 sentlik bir düşüşle varil başına 80,65 dolara geriledi. Her iki gösterge de son üç seansta aşağı yönlü bir seyir izledi ve Brent vadeli işlemleri Salı günü 83,30 dolarla 17 Haziran’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Piyasa analistleri, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’i yakından izliyor; ekonomik genişleme ikinci çeyrekte %4,7’ye gerileyerek 2023’ün ilk çeyreğinden bu yana en yavaş hızına ulaştı. Bu yavaşlama petrol talebi ve piyasa duyarlılığı üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artıran bir diğer unsur da üç seanstır yükselen ve emtiayı diğer para birimleri sahipleri için daha maliyetli hale getiren güçlü ABD doları. ANZ Bank’tan analist Daniel Hynes, doların güçlenmesinin petrol fiyatları üzerindeki etkisinin altını çizdi.

Ancak, ABD’de arzın sıkılaştığına dair işaretler piyasaya bir miktar destek sağlıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre, ABD ham petrol stokları 12 Temmuz’da sona eren haftada 4,4 milyon varil azaldı. Bu rakam, analistlerin beklediği 33.000 varillik düşüşün çok üzerinde. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin resmi depolama raporunun bugün ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

Bu piyasa dinamiklerinin ortasında jeopolitik riskler de petrol fiyatlarının daha fazla düşmesini engelleyici bir rol oynuyor. Joint Maritime Information Center’ın Salı günü bildirdiğine göre, Liberya bandıralı bir petrol tankeri Kızıldeniz’de Yemen’deki Husilerin saldırısına uğramasının ardından hasar ve olası bir petrol sızıntısını değerlendiriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu