30 milyon çocuk açlık tehlikesiyle karşı karşıya
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, dünya çapında yaklaşık 30 milyon çocuk açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve BM’ye bağlı üç kuruluş tarafından Cenevre’de yapılan ortak açıklamada, açlık nedeniyle hayati tehlike altında olan tüm çocukların orta Afganistan ve Nijer’in, dünyanın küresel gıda krizinden en çok etkilenen ülkelerde yaşam mücadelesi verdiği belirtildi.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, ciddi yetersiz beslenmenin ölüme veya büyüme ve gelişme üzerinde kalıcı bir olumsuz etkiye neden olabileceğini söyledi. BM kuruluşları, uluslararası toplumu “bu krizin dünya çapında en büyük risk altında olan çocuklar için bir trajediye dönüşmemesi için kararlı ve acil eylemde bulunmaya” çağırdı. Açıklamanın devamında, silahlı çatışmalar, şok edici iklim değişiklikleri, Covid-19 salgınının devam eden etkileri ve gıda fiyatlarının yüksek seyrinin ciddi yetersiz beslenme ile mücadele eden çocuk sayısını artırdığına vurgu yapıldı.
Sağlık, gıda ve diğer hayat kurtaran hizmetlere erişimin her geçen gün zorlaştığı söylenirken, çocukların açlıkla en çok mücadele ettiği diğer ülkeler arasında Burkina Faso, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Haiti, Kenya, Madagaskar, Mali, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Sudan ve Yemen sayıldı.
Afganistan’da aileler neden çocuklarını satıyor?
Bu resmi görüntülemek için lütfen JavaScript’i etkinleştirin ve HTML5 videoyu destekleyen bir web tarayıcısına geçmeyi düşünün
FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, 2023 yılının açlıkla mücadele eden çocuklar için daha da kötü bir yıl olabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirerek, tüm dünyanın küçük çocuklara, kız çocuklarına, hamile ve emziren kadınlara sağlıklı gıda sağlamak ve bunu erişilebilir kılmak için çaba göstermesi gerektiğini belirtti.
epd / ET,TY